tirsdag, januar 10, 2006

Fint å bo i Spania

Bildet er fra http://luketravel.class2001.co.uk

Mange i Norge sier de misunner oss som bor i Spania. Å misunne andre er ingen god egenskap. Dessuten, alle kan flytte til Spania hvis de vil og tør. Mange tror at det er bare kos og dikke-dikk, gull og grønne skoger med sukker på, solskinn og sønnavind her. De tror at blonde skandinaviske kvinner ligger under palmene med en paraplydrink i hver hånd omgitt av unge og vakre latino menn. Sånn ER det faktisk ikke. Sier vi at vi ikke ligger på stranden 24 timer i døgnet, så tror de fortsatt at vi bare ligger. «Du ligger vel og soler deg dagen lang?» Jo, det skulle tatt seg ut! Vi går faktisk oppreist. Vi ligger ikke dagen lang.

Det er ikke enkelt å emigrere til et fremmed land. Jeg hadde aldri gjort det om jeg visste hva jeg gikk til, men når alt det vanskelige dukket opp underveis, fikk jeg ta det der og da. Det fine med å ha det vanskelig er at man blir sterk av det om man er så heldig at man ikke får hjerteinfarkt. Og man forstår omsider at man behøver verken sølvbestikk eller Mercedes for å være lykkelig.

Jeg har en venninne som lever fra hånd til munn her. Hun jobber som oversetter og jobbene distribueres via internett. Da er det den oversetteren som griper fatt i jobben først som får den. Det kommer en lyd på PC’n hver gang det sendes ut en jobb, så hun kan gå fra PC’n, men ikke forlate leiligheten. Jobbene er dårlig betalt og hun tør ikke gå ut av frykt for at det sendes ut en større og bedre betalt jobb mens hun er ute. Altså sitter hun der dag ut og dag inn og venter på jobber. Det kommer akkurat nok jobber til at hun overlever. Men hun har ikke penger nok til å gå ut og bruke litt, slå av PC’n og nyte livet. Ofte dukker det opp jobber på fredag som har dead line mandag morgen, og dermed blir hun sittende ved PC’n i helgene, også.

Som om dette ikke er nok, hender det at firmaet hun jobber for «har feil på systemet sitt» hvilket resulterer i at hun ikke får lønn til rett tid.

En dag jeg chattet med henne hadde hun ikke fått lønn til rett tid og hadde ikke penger til noe og var t.o.m. tom for gass! Jeg sa «Da er det vel best at du ikke blir svett, slik at du trenger en dusj?» (Varmtvannet går på gass) Hun får ikke varmet vann på komfyren for den går også på gass. Hun fortalte da at hun har en vannkoker hun varmer flere runder med vann på, slik at hun får vasket seg og vasket håret! Så mye kos og dikke-dikk har hun.

Vi som bor her fast lever på en helt annen måte enn turister med lønn og feriepenger fra Norge, og ja, vi går oppreist.......

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hei.
Ser ut til at du trives bra i Spania. Artig blog

Anonym sa...

Det virker for meg som det er vennina di sin egen feil at hun lever så dårlig. Hvorfor ikke bare gjøre noe med det i stede for å klage over hvor hardt det er å bo i spania ;p

Liv sa...

Anonym: Du må gjerne være kjepphøy, men du vet ikke hva du snakker om.