lørdag, april 21, 2007

Forberedelser til besøk

Jeg får besøk på tirsdag. Jeg er i full gang med forberedelser og gleder meg veldig!

fredag, april 20, 2007

Rosépepper

Dette er mitt nye yndlingskrydder. Rosépepper er så aromatisk! Den er også dekorativ og svært anvendelig. Derfor bruker jeg mye av den p.t.

lørdag, april 14, 2007

Noen kjedet seg på jobb?



Jeg lurer på om noen kjedet seg på jobb i godtebutikken og brukte litt tid på å putte «mini NonStop» ned på denne lille flasken......

Ferskfisk og ferskfisk, fru Blom

I Norge kan ferskfisken være opp til 7-sju dager gammel nå for tiden! Hører det hjemme i et land med en slik lang kystlinje og tradisjoner for fiske? Hvem vil ha sju dager gammel «ferskfisk»? Ikke så mange, vil jeg tro. Ikke rart at folk sier de ikke liker fisk, faktisk.


Sosial- og helsedirektoratet skrev i en publikasjon av 19.02.2007 «Nordmenn bruker tre ganger så mye penger på søtsaker og brus som på fisk, viser rapporten Utviklingen i norsk kosthold 2006 utgitt av Sosial- og helsedirektoratet.» Kanskje ikke så underlig?

Her får vi ferskfisk. Vi spiser en del perca (abbor fra Nilen). Vi spiser en del panga (importert fra Vietnam). Vi spiser rosada som er importert fra Chile. I dette landet selges ikke gammel ferskfisk. Vi som bor her har tilgang på ferske råvarer! Skinn- og benfri filét av panga koster 6,75€ pr. kilo – tilsvarende NOK 55,-.

torsdag, april 12, 2007

Kulturforskjeller

Jeg fungerer som tolk når husbonden skal til lege. I går fikk han igjen gleden av å se sin vakre fastlege. Han møtte nydusjet og håpet vel på at hun skulle ta i ham, undersøke ham litt borte på benken. Det gjorde hun ikke. Hun leste dokumenter vi hadde med fra en norsk lege og tilsynelatende skrev hun dette inn i husbondens journal på PC'n.

Hun snakker så fort! Jeg tror hun spurte om han hadde tatt medisiner i går. Husbonden svarte bekreftende på det. «Hvilke medisiner?» spurte legen. «De som er foreskrevet» sa husbonden. Verken han eller jeg husket navnene på pillene. «Vet De ikke hvilke medisiner De tar?» spurte legen. Stor i øynene tenkte jeg i mitt stille sinn at om en lege i Norge hadde snakket sånn til pasienten, ville man ha syntes legen var uforskammet og stor i munnen.

På kvelden hadde jeg en samtale med en spanjol som har bodd i Norge i knappe 10 år og som kjenner kulturen i både Norge og Andalucia. Vi snakket om kulturforskjeller og jeg fikk vite at om man får en spanjol på besøk, spør om han vil ha noe å drikke (man tilbyr aldri vann!) og gjesten takker nei, så betyr det at han vil ha noe å drikke! De sier nei og skal nødes flere ganger. Jeg har i min enfoldighet trodd at når de takker nei, så vil de ikke ha noe! Mine gjester har mest sannsynlig vært skuffet over at de ikke fikk kaffe når de takket nei.

fredag, april 06, 2007

Langfredag - Good Friday

Til tross for at det er kaldt for årstiden (det snødde i Granada på onsdag!!), er det en vakker dag. Mijas pueblo ses i bakgrunnen.
Solen forsvant og 16ºC og vind er ikke sydenvær! Vi måtte sette på varmen! Slå den!

* * * * *
It is a beautiful and sunny day!

onsdag, april 04, 2007

Nu går alt så meget bedre

Liten oppdatering vedr. husbonden:

Han kom seg på bena i morges. Han kom seg i dusjen, også. Han var ikke så veldig sprek, men sprek nok til å stå og gå ned til 1.etg. og ut på gaten, slik at vi kunne ta taxi til legesenteret.

Ute på trappen på legesenteret sto røykerne og folket som tilsynelatende får påfyll av metadon. Her var også en lege i hvit frakk som var ute og tok en røyk og sendte litt sms.

Vi fant venteværelset husbonden skulle på, og på korktavlen var det publisert en liste over hvem som hadde time og når. Legen så ut til å være litt foran skjema, og da benyttet hun anledningen til å ta av hvitfrakken og gå en tur.

Vi kom oss inn til legen. Hun er ung og meget vakker. Husbonden ble mer eller mindre stum. Han som er så skravlete til vanlig. Han hadde nok håpet på at han skulle på benken og bli befølt, men her var det bare snakking på spansk. Det foregikk i et tempo som jeg slett ikke kunne følge, langt mindre husbonden. Hun kunne ikke et ord engelsk. Jeg tror jeg forsto ca. 30% av det hun sa.

Man kan ikke gå i detaljer om husbondens helse i bloggen, men han har fått en ung og vakker spansk kvinnelig lege hvor han får komme så ofte han vil uten å betale en eneste €. Hun skrev ut resepter, slik at han fikk medisin for en slikk og ingen ting på apoteket. Så langt er han fornøyd og opptatt med å dosere pillene sine. Han er påkledd og oppegående.

Favorittvin på tilbud

Favorittvinen min; - Yela fra Rueda er rett som det er på tilbud på supermarkedet. Det betyr at om jeg kjøper 3 flasker, så betaler jeg kun for 2. Den koster 2,15€ pr. flaske - tilsvarer NOK 17,60. Rimelig! Og tenk å få en flaske gratis vin på super'n, da gitt! :)

* * * *

My favorite vine; - Yela from Rueda is on special offer at the supermarket. When I buy 2 bottles I get 1 for free! :)

mandag, april 02, 2007

Husbonden har ligget brakk

Husbonden ble syk og svak og dårlig bak. Han ble faktisk syk og svak hele veien rundt. Han trodde først at det var tilbakefall av ryggvondt etter operasjonen for ca. 3 år siden, og tok derfor noen behandlinger hos vår faste dyktige kiropraktor.

Han ble bedre. Så ble han verre. Han ble så elendig at han ikke kom seg på do ved egen hjelp. Jeg ringte legevakten og det kom folk forkledd som rørleggere trampende inn dørene her. De ville ikke ha med seg husbonden. De satte en sprøyte og foreskrev smertestillende og muskelavslappende og sa at han fikk komme seg til fastlegen sin. Å komme seg til fastlegen sin byr på problemer når man verken kan stå eller sitte.

Jeg ringte legevakten én gang til. Jeg visste verken ut eller inn hva jeg skulle gjøre med en ektemann som lå brakk! Denne gangen hadde jeg bestemt meg for å opptre som «der Fürer», sette hendene i siden, vide ut neseborene og fortelle at de fikk ta med seg husbonden. Akk og vé! Tro det eller ei! Den kvinnelige legen var mer
«der Fürer» enn meg! Det ble som hun ville; - husbonden fikk en sprøyte og jeg måtte ut på apoteket og kjøpe mer paracetamol og annet smågodt.

Det ble en lang periode med løping mellom kjøkkenet og sykesengen. Piller skulle fordeles; - noen med mat, andre uten. Mat og drikke skulle bæres inn. Tomme krus, glass og asjetter skulle bæres ut. Is skulle legges på ryggen i 20 minutter. Når timeren pep, skulle isen av i 60 minutter. Etter en time var det nye 20 minutter med is og 60 minutter uten, osv., osv. Én dag sa husbonden: «Du er en god sykepleier, dog noe aggressiv.»

Daglig leder og styreformann her i huset var i dag morges legesenteret. Husbonden sa at han ikke kunne gå så langt....... Han trenger jo ikke det, siden han har en som ordner alt for seg. På legesenteretet fikk jeg nummer 944 og registrerte at nr. 880 ble behandlet. Tenkte jeg kunne stå ute og røyke mens de behandlet 64 nummer før det ble min tur. Det kom en mann bortover mot meg. Jeg trodde han ville låne lighteren min eller bomme en røyk, men nei, da! Den snille mannen sa: «Jeg har ikke tid til å vente lenger. Du kan få nummeret mitt. Det er bare 3 igjen til det er turen til nr. 391.» Jeg ble kjempeglad! Jeg kunne ha rundkysset ham! Jeg takket meget vennlig og sa at han var veldig hyggelig.

Jeg fikk registrert husbonden ved legesenteret. Han fikk kvinnelig lege; - hvilket sikkert er fint. Han fikk time 4. april kl. 1149! *ler* De er veldig akkurate, noen ganger!

Det er interessant å iaktta at alle dokumenter ligger i hauger rundt omkring på legesenteret. Arkivskapene har dørene på vidt gap og der har de markeringstusjer, gulblokker, kulepenner, binders, osv. PC'er og programvare har gått ut på dato i forrige århundre, og det ser ut som om de leker legesenter eller at senteret er midlertidig opprettet i huj og hast. Arbeidsantrekket er gjerne ullgenser og olabukse på denne tiden av året. De skal imidlertid berømmes! I dette landet klarer de faktisk å finne en time til en syk pasient innen 3-tre dager!! Stor forskjell fra normalen i Norge.