søndag, april 13, 2008

Morgentur

Jeg går morgentur. Det gamle legemet må beveges. Som regel går jeg mellom kl. 0815 og kl. 0930. Jeg har dessverre ingen utmark eller skog å gå i, så jeg må gå i byen. Bedre med tur i byen enn ingen tur. Når man først har forsert dørstokkmila, så gjør det godt både for kropp og sjel.

Underveis kan man se så ymse og gjøre sine betraktninger. Jeg reflekterte over skravlende kvinner på gatehjørnene på denne tiden av døgnet. De samles gjerne 4-6 stk. og SNAKKER. Andalusere ELSKER snakking mer enn noe annet! De har alltid tema, høres det ut som. Det dreier seg om ektefellen, kjæresten, barna, barnas kjærester, legen, sykdommer, hunden, slakteren, mora, faren, and you name it, og det refereres samtaler de har hatt med andre. "Da sa jeg og så sa hun...." De sjenerer seg slett ikke for å snakke så høyt at det høres på andre siden av gaten til og med når de sier at husbonden behøver Viagra......... Ingen ting er for privat til å kauke om på gatehjørnene uansett hvem som hører.

Så lurer jeg på om disse kvinnene er på vei til jobb. Da må de i tilfelle bli forsinket alle sammen, for de har all verdens tid for skravling og kauking på gatehjørnene. Nå vet jeg at de fleste andalusere skiter i om de kommer for sent og at skravling er prioritert......... Skiter sjefen i at de kommer for sent, også? Han er gjerne forsinket selv, fordi han traff Juan og tok en kaffe og brandy. Er det så nøye, da?

Eller er det slik at hjemmeværende husmødre kler på seg noe annet enn pysj og morgenkåpe, tar på mascara og går ut i gaten for å snakke med kvinner de treffer? Gudene må vite. Snakking ser ut til å være den viktigste hobbyen de har og de praktiserer den med beundringsverdig entusiasme!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det er nok ikke bare Andaluserer som liker å snakke. Slik har det vært alle steder jeg har feriert i Spania! Og slik var det på Kreta. Der satt sågar kassadama på nærbutikken med ansiktsmaske og skravlet i vei med venninner, mens kundene måtte vente! Har mange artige minner av dette slaget i "minneboken".

Randi

Liv sa...

Ja, det er som det er! Har enda tilgode å se kassadama med ansiktsmaske, men at kunden blir prioritert absolutt sist er helt vanlig, ikke bare i nærbutikken men også hos Mercadona. Om kassadama har noe usnakket (og DET har de!!!) med en venn, venninne, kollega, kollega i barselspermisjon som kommer drassende med barnevogna, så får kunder være kunder uansett om det er køer ved kassene. Så lenge de ikke får tilsnakk så forstår de ikke at dette er feil prioritering for "alle" gjør det og det er slik man alltid har gjort det.

I barer/kaféer kan man i det minste reise seg og gå om man ikke har bestilt og registrerer at kelneren synes det er mye morsommere å sende sms eller prate med kompiser enn å komme bort til bordet.

Det kalles kulturforskjeller.