lørdag, desember 31, 2005

las uvas de la suerte = lykkedruene

Nyttårsaften skal man spise 12 druer sammen med de siste 12 slagene fra kirkeklokken før midnatt. Dette skal gi 12 gode måneder neste år.

Man må også ha knallrødt undertøy i kveld, om det skal bli et bra år neste år, og det vil man jo.

I Fuengirola er folk fra kommunen på plaza de la Constitución
og deler ut druer, cava (spansk champagne) og stjerneskudd sent på kvelden nyttårsaften. «Alle» er på plaza de la Constitución på nyttårsaften; - gamle som unge, og fordi temperaturen er behagelig, er det ingen som fryser og mistrives av den grunn.

Og i morgen er det nyttårskonsert og trampoline (hopprenn) på TV1! «Same procedure as every year!»

torsdag, desember 29, 2005

Fridag

Torsdager er gode dager. Da har jeg fri og kan gjøre hva jeg vil.

Da funderer jeg bl.a. over at det koster kr 9,50 å sende brev/julekort fra Norge og hit!!! Ikke rart vi fikk bare fem! Minstetakst for brev/julekort herfra til Norge er 0,53 € - altså tilsvarende kr 4,26.

Det er blitt sånn at bursdagshilsener, julekort, osv. kommer iform av en sms eller en e-mail. Alt skal gå så fort nå for tiden. Folk har kalender på mobiltelefonen men glemmer å sende bursdagskort. Finner man et gammeldags brev med frimerke på i postkassen, er det en «höjdare»!! Jeg tenkte på det i fjor på bursdagen min, at det var da egentlig litt trist å få bursdagshilsener i form av et bip i lomma. Laget derfor egne bursdagskort av bilder jeg hadde tatt selv, beskåret og jobba med, printa ut på blankt papir med en liten håndskrevet hilsen før jeg sendte de i konvolutt med frimerke. Funka fint det, helt til printeren ikke vil printe pent lenger. Her må man forøvrig lete for å finne et spansk bursdags- eller julekort i butikkene. Alt skal være så engelsk.

Det meste er nok billigere her enn i Norge, bortsett fra strøm og husleie. Og når det gjelder utvalg i kolonialbutikker/supermarkeder, så oppdaget jeg at Norge er et uland! Her har t.o.m. de små kolonialforretningene en egen slakteravdeling hvor man kan få det aller meste. Det er et utvalg man ikke kan tenke seg til om man har sett at slakterbutikker legges ned og må ta til takke med den maten Rimi-Hagen og Odd Reitan har valgt ut til det norske folk. Her får man fersk kjøtt av all slags dyr og vil du at slakteren skal skjære det i biter, skiver eller male det på kvern, så gjør han det der og da uten å ta ekstra betalt for det. Det er litt uvant for meg er at de selger harsknet spekk og hønseføtter. Begge deler skal visstnok være noe man bruker for å få god kraft. Fugler, som kylling, vaktler og kalkun ligger i disken med hodet og føttene på.

Sjømatavdelingen i de store supermarkedene kan ta pusten fra en som har sett ferskfiskavdelinger i Norge hvor fisken var minst 3 dager gammel. (sild, f. eks. får røde øyne etter 3 dager). Her har man tydeligvis et annet distribusjonssystem, så varene er ferske når de kommer til butikken. Alt legges på is og er rent og delikat. Det som ikke selges i løpet av butikkens åpningstid, selges til restaurantene etterpå, og dermed er det plass til ferske varer neste morgen. Her er det få fisker jeg har sett i Norge. Norsk laks er faktisk av bedre kvalitet enn den man får i Norge, hvilket vel betyr at det beste eksporteres? Makrell og ørret har de, men de andre fiskene har jeg ikke sett før. Vi bruker en del aborr fra Nilen og blåhai i tillegg til andre kjente typer fisk. Så er det masse skjell, reker i alle størrelser, akkar og blekksprut i alle varianter. Spanjolene ser forskrekket på meg når jeg forteller at akkar er mest brukt til agn i Norge. Får ta med meg kameraet en dag og spørre om jeg får fotografere.

Frukt og grønnsaker er selvfølgelig av ypperste kvalitet. Det er modnet i solen og det er ferskt fordi de har et godt distribusjonssystem her. Og kinakål har jeg aldri sett i grønnsaksdisken her! Det er vel i grisetroa; - der den hører hjemme.

Melk, yoghurt og ost finnes det all verdens varianter av, med og uten både det ene og det andre. Spekeflesk er et kapittel for seg. Spania har verdens beste spekeflesk. De lager det på gammeldags vis uten kjemikalier. Det ble for komplisert for amerikanerne, da de ville importere spekeflesk fra Spania, så det ble ingen eksport til USA. Grisene som brukes til superspekeflesket – pata negra – er, sammenlignet med lange slanke norske kotelettgriser, feite og trillrunde med korte rygger og fete hofter og lår. De holdes utendørs. De passes på, selvfølgelig, men de er ute i friluft og fóres på nøtter og koser seg!

Apropos passe på. Her slipper de ikke husdyra ut i utmarka og lar de seile i sin egen sjø en hel sommer for så å hente hjem de som er igjen om høsten. Her bruker man gjetere som passer på geite- og saueflokker. Ikke hører jeg noe hyling om at det som er igjen av ulv, bjørn og gaupe må drepes for enhver pris, heller.

Tanger

Jeg gleder meg masse til weekendtur til Tanger! Vi reiser hjemmefra 6. januar om morgenen, først med buss til Algeciras, så med båt til Tanger. Vi skal bo på hotell Solazur (bildet) og setter nesen hjemover søndag 8. januar.

Har lest litt om byen og Marokko. Må forberede seg litt når man reiser uten guide. Markedet Grand Socco virker spennende, og om jeg er tøff nok under pruttingen til at det blir noen handel. Maten blir kjempespennende.

Hageblog

Hage- og plantestoff er flyttet over til http://livshage.blogspot.com/

søndag, desember 25, 2005

O jul med din glede!

Så ble det jul! Juleduken (som ble faldet for hånd) ble omsider ferdig. Det ble norsk, svensk og spansk julemat, dansk akevitt, dyr vin til en forandring, latter, presanger og t.o.m. nissen kom! Fotografen hadde glemt hvordan man bruker selvutløseren og fant ikke igjen menyen i kameraet, så han ble ikke med på bildet.

Vi var rigget opp med web cam og webadressen publisert til slekt og venner, og hele verden kunne se på.

Fikk mange koselige presanger. Nevner to av de:


"fra han med kikkerten i Avda. Acapulco" sto det på lappen. Kan her opplyse at vi har kjempestore vinduer i stua, men ikke innsyn. Vel, det er hus LAAAANGT borte, da.... og at Avda. Acapulco ligger på andre siden av Fuengirola. Vi lo og lurte på hva han med kikkerten ville gi meg. Det var en vinduspussesvamp! Ha ha!


Husbonden og en venninne av oss hadde hemmeligheter på gang før jul, og de overrasket meg skikkelig! Reisedokumenter var pakket inn som julegave til hennes kjæreste og meg. Vi fire skal på weekendtur til Tanger i januar! Det er jo Afrika! Kjempespennende! Må nok gjøre notater underveis mtp. bloggen min!


lørdag, desember 24, 2005

Jul i stua

Ribba er i ovnen. Alt er i rute. Gjestene kommer om en halvtime, og hva er da mer naturlig enn å blogge litt?

Husbonden har rigget opp PC og web cam i stua, så familien i Norge kan holde et øye med hva vi driver med i Spania på julekvelden.

Så nå sitter jeg bare og venter på at det skal skje noe!

fredag, desember 23, 2005

Så spør jeg deg.....

I formiddag skulle jeg kose meg og pynte til jul og var nesten i ekstase over at jeg skulle ta frem juletingene mine igjen! Så ringer min venninne Britt kl. 1130 og sier: ”Hvor er du? Hvis du kan komme til byen til kl. 1230, så kan Ramon og jeg gifte oss i dag!” Ja ha!?? Jeg sa selvfølgelig ja og tusen tanker fór gjennom hodet mitt; - klær, presang, nyvaska hår, sminke, penger til taxi (jeg var alene hjemme og som hjemmeværende husmor er jeg ikke alltid utstyrt med kontanter).

Jeg skulle være forlover/vitne. Dokumentene ble skrevet under i sommer, men det tok fem mndr. å få de ”godkjent”. Vet ikke om det er fordi de begge er invandrere eller p.g.a. det spanske byråkratiet. Kanskje er det begge deler. Siden ingen skulle vite noe om dette, har vi ikke snakket om det siden vi signerte dokumentene i begynnelsen av juni. Jeg har tenkt på det noen ganger, og tenkte at jeg får da helt sikkert beskjed når det skal skje. Jammen fikk jeg beskjed! Én time før vielsen!!

Jeg hadde kontanter. Håret var nyvaska. Jeg hadde ingen bryllupspresang. Jeg sminket meg og fant et antrekk jeg syntes passet. Hadde en gang fantasert om at jeg skulle få beskjed i god tid, kjøpe et veldig fint antrekk......... Ha ha! Sparte de pengene, gitt!

Sendte bruden en sms da jeg var i taxien, i tilfelle hun var engstelig for om jeg virkelig kom i tide og kom dit i god tid. Det ble veldig god tid for vi fikk komme inn 40 minutter for sent. Da kom dommeren. Og da var det gjort på tre-fire minutter! Det som tok lengst tid var da dommeren forsøkte å si etternavnet mitt!

Det er da godt man kan improvisere når det trengs. Vel hjemme igjen i kveldinga fikk jeg tatt frem juletingene! Nå dufter det kongerøkelse som det alltid har gjort lille julaften................ og guttekoret synger fremdeles, og Chris Rea, Alf Prøysen, Jussi Björling, Hans Rotmo, Bing Crosby.... og det BLIR jul!!!!

Du sjer a over taket.......

Julemusikk er viktig. Det er mye vakkert og den julemusikken man er glad i er det ofte gode minner med. ”Vårres jul” av Hans Rotmo er en forholdsvis ny julesang, og du verden så fin! Jeg husker førjulstid og jul fra barndommen på landsbygda i Norge og kjenner igjen det meste i Rotmos fine sang.

Prøysens Julkveldsvisa går aldri av moten. Jeg har en norsk venn her. Han er ung, i begynnelsen av tyveårene, og er invitert til den svenske radiostasjonen Kustradio'n på julaftens formiddag for å fortelle om juletradisjoner i Norge og Brumunddal. Han fortalte at han hadde hatt møte med programlederen for å planlegge, velge ut musikken, osv. Han hørtes nesten bestyrtet ut da han sa at programlederen hadde funnet frem en annen sang av Alf Prøysen, men da sa min venn: ”Det MÅ da være julkveldsvisa!” Det må det, ja!

Jeg begynte tidlig i høst og søke etter og laste julemusikk, og helt tilfeldig kom jeg over Vienna Boys Choir (bildet). Jeg lastet musikk og satt med gåsehuden rett ut og tårer i øynene! Når disse gutta synger Ave Maria blir det en sterk opplevelse, og hvem fant på at det skal være kvinner i kor? Fy skam! Ekte korsang er gutter!!! De store gutta synger utrolig vakkert, og disse små som enda ikke har kommet i stemmeskiftet imponerer!

Chris Rea’s ”Driving home for Christmas” vil alltid minne meg om en lillejulaften vår eldste datter kom kjørende med bilen full av pakker og godt vi skulle kose oss med i julen og kasettspilleren i bilen på full guffe med akkurat denne sangen! *sukker og minnes*

Det er mange jeg kunne ha nevnt, for julemusikken er viktig for meg. Men jeg sier som en tidligere kollega i Norge: ”Det nyttar ikkje å sitja her med spjotet senkja!” Jeg må komme meg opp av stolen og gjøre meg ferdig til jul! Og favorittjulemusikken kommer etter tur her fra PC-rommet!

torsdag, desember 22, 2005

Dagen før dagen før dagen

Med et liv i andalusisk tempo kan man sitte her og pludre to dager før jul. Det meste er ferdig. Mangler litt på den nye juleduken, men den blir ferdig. Ribben er lagt i vann, akevitten er i hus, likeså hodekål og karve for hjemmelaget surkål. Det skal lukte surkål over HELE huset og vel så det, og våre spanske og argentinske naboer vil vel lure på hva ialle dager vi lager.

Det er kommet pakker fra Norge! Denne gangen har Correos imponert. For to år siden brukte en julepakke fra Norge 11 dager fra Málaga til Fuengirola! Som om det ikke var nok, brukte postkontoret 6 dager på å få skrevet og levert ut melding i postkassen om at det var en pakke for henting på postkontoret! *sukk* I år fikk jeg den ene pakken bringt på døra flere dager før jul av en smilende ung mann som ønsket meg feliz navidad! Mye bedre!

Presangene er pakket inn og gjemt på lure gjemmesteder. Vi har kjøpt en liten gran i potte som skal dekoreres med røde silkesløyfer. Den skal ikke se ut som et pensjonistjuletre! Etter jul skal den pottes om, plasseres på terrassen og pleies med omtanke, så har vi kanskje en litt større gran neste år?
En venn i Norge fortalte i julemailen at han hadde sett et TV-program hvor de fortalte at det kan være opp til 20.000 dyr på et juletre. Så mange er det nok ikke på mitt, for det er det ikke plass til. Jeg har også tenkt å dusje det før jeg tar det inn, så er de evt. dyrene rene, iallefall.

I går kveld var vi en tur nede i byen på stambaren og traff venner og kjente for å ønske god jul. En hyggelig aften. Baren er bitteliten så alle snakker med alle. Vi la også planer for et party på nyåret;- f. eks. en "klubbaften" (raspeballaften) med antrekk, ordstyrer, protokoll, statutter og annet tull. Kan bli gøy!

I dag kom husverten innom for å hente post som er kommet hit til oss, og hun hadde med to julegaver til oss og takket for at vi er gode leieboere! Så overraskende og hyggelig! Hun sa at de grudde seg til å leie ut hjemmet sitt og at de er glade for at nettopp vi bor her! Vi er glade for at de leier ut denne fantastiske leiligheten til oss! Det er altfor mange leietakere her som raserer leilighetene og forsvinner uten å erstatte det som er ødelagt/gjøre opp for seg.

Og jeg føler meg beæret og litt integrert her når en spansk venn fortalte at han hadde kjøpt en leilighet og viste meg hvor. Han spurte om jeg ville leie den, fordi han vil ha voksne folk med (ut)dannelse som leietakere, folk som behandler leiligheten som et hjem. Jeg vil nok ikke flytte, men synes det var fint at han tilbød leiligheten til meg.

lørdag, desember 17, 2005

Gift eller sliten eller begge deler?

Det blir tull og forviklinger med et nytt språk! Ikke alle bommerter er mine, men de er ikke mindre morsomme for det!
  1. Verbet sliten er cansada i om det sies i presens av en kvinne; - jeg er sliten. Det blir en litt morsom situasjon om hun sier casada, som betyr gift (jeg er så gift, jeg er veldig gift i dag).
  2. Morsom er historien om engelskmannen som tok inn på hotell sammen med fruen og fant den store sengen full av maur (hormigas). Han gikk ned til resepsjonen og klaget på at sengen hans var full av amigas (venninner).
  3. Klassisk er pollo (kylling) og polla (snurrebass, joystick, kjært barn har mange navn) og det hender man må bestille bare sjømat for ikke å gå rett i baret..... især om han har gjort det en gang og er redd for å gjøre det igjen........

Helligdager

Er ikke alltid like lett for en utlenning å få de med seg, for det finnes både nasjonale og lokale helligdager i dette landet. Om en ordinær helligdag, som 1. mai, f. eks. faller på en søndag, så er det også helligdag 2. mai, for å kompensere for at 1. mai havnet på en søndag!

I forbindelse med julen i år, blir det slik: 26. desember er normalt ikke helligdag, men fordi 1. juledag faller på en søndag, er 26. helligdag for å kompensere for dette. 28. desember er ikke helligdag, men Día de Los Inocentes, som tilsvarer 1. april i Norge. 2. januar er ikke normalt helligdag, men ettersom 1. nyttårsdag havner på en søndag, overføres helligdagen til mandag. 6. januar er hellige tre kongers dag, dagen da spanjolene opprinnelig ga julegavene til hverandre. De gjør det enda, men har i tillegg innført skikken med julegaver på julaften. 6. januar er det prosesjoner i gatene med lokale menn som er utkledd som tre hellige konger som kaster godteri til alle ungene som har samlet seg langs ruten.

Tatt for butikktyveri

I Fuengirolas hovedgate Avda. Jesús Santos Rein finnes en eksklusiv gavebutikk. Jeg tror den eies/drives av dansker. Jeg har handlet der noen ganger, men tydeligvis ikke nok til at de kjente meg igjen, eller er det bare at de ikke vet hvordan man behandler kunder?

Butikken har eksklusive varer og den er meget pent innredet og dekorert. Jeg var der på senhøsten. Skulle bare se hva de hadde, så jeg tok ingen kurv ved inngangen. Imidlertid var julepynten satt frem og jeg fant noe småtteri jeg ville kjøpe. Etter det jeg kunne se, fantes det ikke noe skilt om at det er forbudt å gå flere runder inne i butikken, så det gjorde jeg, mens jeg plukket små gjenstander som jeg holdt i hendene.

Før jeg var kommet meg bort til kassen for å betale (jeg hadde ikke handlet ferdig!) står det en eldre mann foran meg og hytter med pekefingeren og spør på stotrende engelsk: "Are you going to take this?" Jeg spurte hva han mente, og han lurte på om jeg hadde tenkt å stjele! Jeg ble så paff og overrumplet, for DETTE er man da ikke forberedt på! Jeg sa jeg hadde tenkt å betale, men at "dette finner jeg meg ikke i. Jeg handler ikke mer her!", ga ham varene og gikk ut av butikken. Sinnet bare steg og steg og jeg tenkte flere ganger at jeg skulle gå tilbake. Etterhvert bestemte jeg meg for å vente en dag eller to, slik at jeg i mellomtiden hadde tenkt ut noen "fine" og velvalgte ord til ham.

Etter hvert ble det ikke så viktig å gå tilbake. Om han mot formodning skulle be om unnskyldning, ville det ikke være noe jeg har bruk for. Jeg vil jo ikke handle der mer uansett.

Det jeg i ettertid irriterer meg mest for, er at jeg ikke der og da spurte på klageboken. Her er alle firma pålagt å ha en klagebok og et oppslag i butikken om at de HAR denne boken. Der fyller man inn dato, sted, navn på begge parter, hva som hendte, osv. Skjemaet er i 3 eksemplarer, ett til innehaveren, ett til kunden og ett til forbrukerkontoret (leveres forbr.ktr. av kunden). Om det oppstår situasjoner hvor en kunde spør på denne boken, så forstår de plutselig ikke noen av de språkene man snakker. De blir redde, for de vil ikke ha noe skrevet i denne boken. Nekter de å gi kunden boken på forlangende, kan kunden ringe til politiet der og da, og de kommer. Dette er en viktig detalj å huske når man blir behandlet respektløst, blir snytt, osv. og heldigvis finnes det andre butikker jeg kan handle i!

fredag, desember 16, 2005

Advent

Det går mot jul, også her. Staken har vært på bordet siden slutten av november og det har adventskalenderen, også. Vi har adventskalender etter en idé av en tidligere kollega i Norge: Man tager en stor kurv. Oppi der legger man 24 presanger. Man fester bånd rundt hver pakke. I enden festes lapper med tall fra 1 til 24. Da er det en presang for hver dag frem til jul. Kurven med pakker kan være en pen dekorasjon alt etter hvilken kurv man velger og hvordan man velger å pakke inn de små og store overraskelser. Dette er da en mye bedre idé enn å kjøpe en kalender med gammel tysk sjokolade?

Det blir ingen hvit jul her, håper jeg. Det dekoreres i parker og andre steder kommunen er ansvarlig for og for det meste får det stå i fred. Rundkjøringer på Costa del Sol er noe for seg. Det får vi ta en egen post om, siden kanskje? Til jul blir de pyntet med julestjerner og/eller julegleder, reinsdyr som er hvite i dagslys og som lyser i mørket. I gatene henges det opp lysdekorasjoner. Bildet er tatt i formiddag i én av Las Lagunas mange parker.

Spanjolene har julekrybber. Dette ser ut til å være en viktig ting. De finnes i alle varianter, fra de som har hjemmelagede figurer (dorullJosef og trolldeigMaria?) til de virkelig dyre og eksklusive hvor man mest sannsynlig må samle i flere år for å få alt man vil inkludere i krybben av kameler, gjetere, osv. De kan jo lett bygges ut "poco a poco". Forretninger setter opp julekrybber i utstillingsvinduet og gavebutikker med julepynt har alt du trenger til en julekrybbe og vel så det. Det sies at rådhuset i Málaga har en som er så flott at det er verd å ta turen å titte på.

torsdag, desember 15, 2005

Internett

Internett er lure greier! Da jeg hadde internettbar her i byen, hadde jeg noen få skandinaviske kunder, og hun var jo søt den gamle norske dama som sa: "Næmmen! Har du VG på internettet ditt? Så smart, du!" Jeg forsøkte å forklare litt om internett, at jeg ikke hadde et eget internett men at det var ganske så internasjonalt.

Nå har jeg ingen internettbar lenger, men jeg har web tv på internettet mitt, i heimen til og med! Det er jo morsomt! Farmor ville ikke ha trodd at det gikk an. Hun var den første som stilte spørsmål ved månelandingen i 1969.

Jeg ser ikke så mye på norsk TV. Det er ikke så interessant med værmeldinga og Gislefoss, ei heller Dagsrevyen som gjerne vil fortelle at det har regna i Oslo, men hver torsdag kveld ser jeg Rikets Røst m/Otto Jespersen og Zahid Ali på TV2, og jeg ler så jeg hyler! Man må faktisk betale for å få se dette, og det er det vel verd!
Dette er noe av det morsomste jeg har sett!

Googlet "zahid ali" for å finne et bilde av ham, og der kom det opp virkelig skjeggete menn fra østen og av alle; - Cowboy-Laila!!!! Bildet er altså hentet fra nettet.

Pedikyr/manikyr

Leser på Nettavisen at Petter Stordalen mobbes i norske media for at han har tatt manikyr. Blir nesten opprørt på Stordalens vegne! I Norge er det ikke "in" å stelle seg. Bare jålete kjerringer som steller negler og hender, ikke sant? Bare gamle kjerringer som ikke når ned til føttene sine som får pedikyr, ikke sant? I Norge er manikyr og pedikyr så lite utbredt at folk vet ikke hva som er hva! Om en mann skulle finne på å være velstelt, så kalles han en puddel! Ikke mobb kameraten min! Jeg har meget stor sans for Stordalen (nok en gang via info fra min yndlingsniese!)! Jeg så ham på TV i Norge under TV-aksjonen i høst og registrerte hans engasjement for fistola, som jeg aldri hadde hørt om før! Han er slett ingen puddel! Dessuten, det kan hende han fikk pedikyr og at den som registrerte dette og lo av det sammen med kompisene etterpå, ikke visste forskjell på pedikyr og manikyr! Hipp hurra for menn som steller seg! Hipp hurra også for menn som skjønner at når øyenbrynene vokser opp og ut så de skygger for sola, er det på tide å stelle de!

Jeg kjøpte pedikyr i Norge noen ganger. Det kostet skjorta og de to damene jeg brukte, visste ikke hva de gjorde. De kunne det bare ikke. Her kan de pedikyr! Her er det ikke noe snakk om at man ikke kan klippe tåneglene fordi det fører til inngrodde negler. Her klipper de tåneglene og steller føttene så fint at man har lyst til å gå med åpne sko og vise frem føttene hele året! Her er det stort sett turister i sandaler som presenterer stygge og ustelte føtter som skriker etter pleie. Men man har da fordommer. Bare gamle kjerringer som tar fotpleie...... og så jeg, da! *smiler*

Utsikten



En vakker høstdag kan det se slik ut fra balkongen på nordsiden. I bakgrunnen ses Sierra Nevada med snø.


onsdag, desember 14, 2005

Spanjoler

De er så vennlige overfor innvandrere. Dette til tross for at vi innvandrere blir bare fler og fler, og til tross for at ikke alle innvandrere er mors beste barn. Her i regionen Málaga er det lite industri, og da er det fint for både rørleggeren, elektrikkeren og maleren at det bygges nye hus til nye innvandrerne.

Det sies at det i Andalucia er mange mennsker med lite utdanning. Det kan hende og det er faktisk en del analfabeter, men jeg tror det er mest gamle mennesker som ikke gikk på skole under diktaturtiden. Spanjolene er mye mer høflige enn nordme
nn. De sier alltid señora (frue) til meg. De bruker enda De og Dem til mennesker de ikke kjenner og til eldre mennesker. Det sier seg selv; - de sier De (usted) til julenissen, også!

Om man møtes i trappeoppgangen hilser man alltid god morgen, god ettermiddag eller god kveld, alt etter hvilken tid på dagen det er. I heisen hilser man alltid og man sier adjø når man går ut av heisen. Folk som er på vei inn i heisen spør alltid om du skal være med hvis du er i nærheten. I Norge var det som regel sånn at alle inne i heisen lot alle som om de var alene i verden og bare stirret tomt ut i luften. På venteværelser hilser de alltid på alle andre når de kommer inn, og så spør de: "Hvem er sist?" At venteværelset hos legen er stappfullt av folk når man kommer dit, kan ta pusten fra en. Det er nemlig sånn at alle har med seg flere familiemedlemmer, så det er bare en brøkdel av disse folka som har
time hos legen. Især om legen skal titte på noe mellom navlen og knærne på en dame, så er det nok best at hun har med seg mannen eller mora.

Og det flørtes!!! Det flørtes i vilden sky uten at menn blir sparket på skarpleggen eller anmeldt for sextrakasering! Her går damene ofte med kroppsnære klær med dyp utringing, og man tar da skikken dit man kommer! Dyp utringing er populært over hele verden. Spanjolene liker det godt, de også, og sier gjerne "guapa!" (søta) om man passerer de på gaten med dyp utringing. Slakteren overrasket meg i begynnelsen da jeg bodde her. Han smilte så pent og kalte meg guapa og jeg tenkte: "Jøss! Mye morsommere å handle i dette landet!" Men jeg oppdaget fort at de sier guapa til gamle damer med store og stygge skjeggvorter midt i ansiktet, også. Men klart det blir koselig å handle når slakteren flørter og er blid som en sol! For ikke å snakke om hvor morsomt det er at det finnes slakterbutikker med ferske varer og et utvalg som kan ta pusten fra en som ikke hadde bedre tilbud enn på Rimi og Rema før!!!

Om man prøver å snakke spansk med de, så synes de det er storartet. De er litt lei av arrogante engelskmenn som bor her i over 20 år og som aldri gidder å prøve å snakke spansk. Jeg dummer meg ut stadig vekk med språket men det fører da bare til latter! Som f. eks. da jeg kjøpte laks og skulle si skinn men sa hår! Mannen i fiskedisken imøtekom meg på en måte som for meg var veldig bra;- munter og leende sa han at han aldri hadde hørt om laks m/hår på! Jeg forsøkte å unnskylde meg med at spansk er et vanskelig språk. Han sa han syntes det ikke er vanskelig. Mens han gjorde ren fisken min hadde vi en fin samtale med latter og smil og han fortalte meg at på spansk så sier de om en person med mye selvtillit at han "har mye gjeller". Det er ikke så lett å lære seg et nytt språk på gamle dager, men veldig morsomt!

Og spanjolene hilser! Når de treffer noen de kjenner, blir kvinner alltid tatt på og kysset på begge kinn (er det rart jeg vil bo HER?) Og menn; - også de unge, håndhilser alltid på hverandre! Og samtidig som de håndhilser tar de gjerne venstre hånd på vennens skulder. Jeg har studert spanjoler når de hilser, og de ser ut til å bli veldig glade for å treffe hverandre.

Mange er litt lealause med avtaler, da. Om man skal treffes kl. 1000, så kommer de gjerne tuslende litt etter kl. 1100. Dette så jeg meg lei på med den gamle husverten. Når han var 1,5 time for sen til vår avtale og ikke hadde gitt beskjed, så gikk jeg ut. Dette gjorde jeg et par ganger. Han prøvde seg på en liten klage om at jeg ikke var tilstede når vi hadde avtale, og jeg fortalte ham at "vi hadde en avtale om å møtes kl. 1000, og da venter jeg ikke mer enn en time på deg." Han ble etter hvert så presis at jeg tror han sto utenfor døra og så på klokka for å ringe på til avtalt tid.

Ellers er det en del mañana. I ordboken står det at det betyr i morgen, men i virkeligheten betyr det siden en gang. Om man f. eks. ringer og bestiller gass, så sier de uten unntak at den kommer i morgen, og det stemmer ALDRI! Man tror hver gang at kanskje holder de ord denne gangen. Man sitter inne og venter en hel dag, på ingen ting og er redd for at det blir bare kalde dusjer snart. Nytter ikke å ta gassmannen når han omsider kommer. Han er blid som en sol! Han har ikke lovt meg noe, heller.

Og de SNAKKER!!! Alle har mobiltelefon, og det er som om det er fyr i den, for de svarer telefonen om de står i kassen på supermarkedet, er i et prøverom, er i møter, sitter på restaurant, osv. Men mest så SNAKKER de ansikt til ansikt. I den gaten jeg bodde før, var det en liten kolonialbutikk (omtrent sånn som de var ute på landet i Norge på 60-tallet) Der handlet jeg fordi hun alltid hadde ferske grønnsaker, frukt og egg, og man bør støtte de bedrifter man vil ha i nærområdet. Disse små kolonialbutikkene (fruteria) har også ofte sesongvarer, som f. eks. fiken fra svigerfars hage, sitroner fra egen hage, osv. At jeg skal vente på at kundene foran meg har handlet ferdig, det er jeg godt vant til, men at jeg også må vente til de har snakket ferdig, det var litt uvant i begynnelsen. Og de snakker om det meste;- ungene, ektemannen, skoene sine, legen, hvitløk, paven og været selvfølgelig, hvis det er noe ekstra med det.... de ser ikke ut til å gå tom for samtaleemner. Og de snakker høyt, slik at alle kan høre hva de snakker om. Kvinner kan godt stå på hver sin side av en trafikkert gate og ha en samtale med hverandre. I og med det høye stemmeleiet og alle geberder, trodde jeg i begynnelsen at de var sinte på hverandre. Sånn er det ikke. Men om de er sinte på hverandre, så sjenerer de seg ikke for å kjefte og smelle ute i gaten i full offentlighet og beskylde hverandre for å mangle utdannelse.

Infrastrukturen

Vi fikk bussrute fra sentrum (rutebilstasjonen) i Fuengirola og opp til Las Lagunas. Det er kjempefint, - om man er sliten eller har handla mye. Når jeg spurte i billettluka på busstasjonen om rutetabell, så hadde de ikke det. De har et A4-ark med rutetabellen tapet opp ved siden av billettluka, men jeg går ut fra at ingen gidder å kopiere disse for å dele ut til publikumm, man har ikke kopipapir, eller at årsaken er en annen. Hva vet jeg. Jeg spurte bussjåførene som bare unnskylder seg så mye og de har heller ikke rutetabeller. Da går man ut og skriver av rutetabellen selv. Effektivt! Har skrevet av hverdager og mangler lør- og søndager enda.


Det skjærer seg med 14-bussen som går fra byen 1405 og som skal gå fra Las Lagunas 30 minutter etterpå, fordi kl. 14 skal alle spanjoler hjem og spise. Alle kjører bil. Trafikken blir så tett at bussen bruker lenger tid enn jeg bruker når jeg GÅR! Alikevel fint om man har handla mye eller om det regner. Man får filosofert mye.

Han jeg deler hus med skulle ta bussen hjem fra byen en ettermiddag. Han venta og venta, og 15 minutter etter at den skulle ha kommet (og kjørt!) så kom den! Men DA skulle sjåføren ha en bocadillo (baguett)!!!! Spising av bocadillo tok ca. 15 minutter og bussen var dermed 30 minutter forsinket, men da skulle det ha gått en ny en..... Hvilket kanskje betød at den forrige var akutt innstilt?

Man må bare se det humoristiske i det!

Nå kan det virke som jeg gjør narr av spanjolene. Det gjør jeg ikke! Se neste post!

Pil-pil etc.

Carlos og jeg har det morsomt på kjøkkenet! Han lærer meg spansk kokkekunst og når vi lager mat snakker vi kun spansk. Her lager vi bacalao pil-pil. Spanjolene har naturlig nok en annen mattradisjon enn det jeg er vant til fra Norge, og det er veldig interessant å lære om dette og så får jeg gratis spanskundervisning og mang en god latter; - mest når jeg har sagt noe riv ruskende galt. Jeg snakker jo som en innvandrer. Etterpå koser vi oss med å spise resultatet med god vin til!

Å spise på spansk manér er litt annerledes enn på norsk. I Norge har alle som regel sin egen tallerken med grenser rundt hvor ingen får komme innom. Når spanjolene spiser, så spiser som regel alle fra samme tallerken. Glimrende, spør du meg! F. eks. om 4 personer skal spise sammen, så kan de ha 5-6 retter. Alle spiser fra alle tallerkener og får smake litt av alt, samt at selve handlingen av det å dele tror jeg gjør noe med oss, noe med fellesskapet og nærheten blant folk rundt bordet.

Velkommen til min side!

Bildet er tatt i går formiddag og i speilbildet i vinduet til venstre for døren ser man at himmelen er blå. Det er den alltid her!

I morges gikk jeg til arb.kontoret (INEM). Ikke noe ekstra med det, annet enn at man bør være der før de åpner kl. 9 og stå i kø til kontoret åpner. Kø er mye brukt her. Kom dit kl. 0850, sto i kø til de åpna. Skulle bare levere meldekortet mitt og få et nytt. Jeg skal få dagpenger i ytterligere 6 mndr. etter at jeg leverte domspapirene fra rettssaken vi ansatte hadde mot FixTelecom, også kalt Unofon. Vi vant rettsaken. Selskapet, som bare forlot kontorene uten å betale lønn de to siste månedene og uten å gi oss en skriftlig oppsigelse, ble dømt til å betale oss lønn ut september. Det er vel og bra, men fra å få en dom til å få penger fra smarte kjeltringer er det nok et stykke vei.

Jeg visste ikke hvilken kø som var mest gunstig for meg, så jeg tok en sjanse og jeg kom riktig, leverte kortet mitt og fikk et nytt uten spørsmål. Noen ganger er de effektive. Arbeidskontoret ser ut som et provisorisk kontor, som om de har malt et tomt lokale, satt inn noen pulter m/PC'er, flere nummerlappautomater og folk til å betjene. De har et par arkivskap der, men det er ikke så mye brukt i Spania. De lagrer ofte dokumenter i store bunker. De har også hele lagerbeholdningen av kopipapir stablet inne på kontoret. Det er mest damer som jobber der og de er ikke alltid like hyggelige og forståelsesfulle overfor blonde og blåøyde innvandrere som ikke skjønner alt. Når de skal ha kaffepause så går de bare uten å få en avløser. Jeg beundrer at de kan være så rolige og ikke la seg stresse opp i en slik jobb! Men i Andalucia tar man det med ro.

Jeg gikk hjem med én gang. I oppoverbakkene ble jeg god og varm og tenkte seriøst at dette burde jeg gjøre hver morgen; - ut og gå, altså. Og nå har jeg publisert det på nettet!

Hadde en hyggelig telefon fra en tidligere kollega som er reist til Norge.